Dodenherdenking in Zwijndrecht

 

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

 

Iedereen is welkom om bloemen of een krans te leggen tijdens het defilé. Het officiële gedeelte is voor het herdenken van de slachtoffergroepen. In de gemeente Zwijndrecht zijn dat:

 

  1. Een krans voor alle slachtoffers (door de gemeente);
  2. Een krans voor de verzetsslachtoffers (namens nabestaanden);
  3. Een krans voor de Joodse slachtoffers (namens nabestaanden);
  4. Een krans voor de burgerslachtoffers (namens nabestaanden);
  5. Een krans voor de omgekomen militairen (door veteranen van vredesmissies en operaties);
  6. Een krans voor alle oorlogsslachtoffers waaronder hen die in Haaren en in Sint-Michielsgestel gegijzeld werden (door directe nabestaanden);
  7. Een krans namens de jongeren/ jeugd die het monument hebben geadopteerd (als symbool van de overdracht naar de volgende generatie)

 

Deze criteria zijn afgestemd en in lijn met de voorschriften van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Voorafgaand aan de herdenking op het Raadhuisplein vindt er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Heilige Hart kerk aan de Burg. de Bruïnelaan.
's Morgens is er een herdenkingsceremonie bij de oorlogsgraven.

Eén keer per 5 jaar wordt op 5 mei in de gemeente Zwijndrecht een bevrijdingsfeest georganiseerd.

Veelgestelde Vragen

Wat is het vlaggenprotocol op 4 mei?

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 

Wie herdenken we op 4 mei?

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei. 

 

Hoe laat sluiten de winkels op 4 mei?

De winkels sluiten op 4 mei om 19.00 uur. Dit is vastgelegd in de Winkeltijdenwet.

Vinden de Nationale Herdenking en de Nationale Viering Bevrijding altijd plaats op 4 en 5 mei?

Ja. De regering besloot in 1968 om de Nationale Herdenking en de Nationale viering van de Bevrijding altijd te laten plaatsvinden op 4 en 5 mei. Dit besluit is genomen omdat voor verschillende religieuze groeperingen de rustdag op een andere dag in de week valt. Het Nationaal Comité houdt zich bij de organisatie van de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding aan dit besluit. Lokale organisaties kunnen hiervan afwijken. 

Is 5 mei een vrije dag?

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei. 

Wat is de vrijheidssoep

In 2020 konden de Vrijheidsmaaltijden niet op de gebruikelijke wijze doorgang vinden. Het Amsterdams 4 & 5 mei Comité heeft toen met Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie een speciaal blik Vrijheidsmaaltijdsoep bedacht, met het doel dat iedereen – ondanks de coronamaatregelen – dezelfde maaltijd kon delen. Ook in Rotterdam werd dat jaar een eigen versie van de Vrijheidsmaaltijdsoep verspreid. In 2021, 2022 en 2023 is de soep, die altijd vegan is, voortgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei en door heel Nederland verspreid. Het recept is steeds van een andere bekende chef; Yvette van Boven (2021), Nadia Zerouali (2022) en London Loy (2023). Nick Toet is de chef van 2024. Bekijk hier zijn recept.